Vitaliteit van de medewerker

Binnen de advocatuur wordt regelmatig gesproken over de “war on talent”. Er ligt veel werk en advocatenkantoren komen maar moeilijk aan goede mensen.

De zoektocht naar nieuwe medewerkers zorgt er regelmatig voor dat de huidige medewerkers het extra druk hebben en dat er een toename is van het aantal burn-outs en andere ziektes.

Dit kan lang aanhouden en u bent als werkgever verplicht om het salaris 2 jaar lang door te betalen. Indien een medewerker na 2 jaar nog niet hersteld is, komt hij/zij in de WIA terecht.
Denkt u als werkgever na hoe u aantrekkelijk kan blijven voor nieuwe medewerkers, maar ook (misschien wel juist) voor de bestaande medewerkers?

De toename van burn-outs zorgt voor zowel de werkgever als werknemer voor vervelende situaties.

De werkgever moet het salaris doorbetalen terwijl er geen arbeid tegenover staat. Het werk gaat door en de werkgever zal op zoek moeten gaan naar (tijdelijke) vervanging. En dat in een arbeidsmarkt waarin het al zo moeilijk is om de juiste mensen aan te trekken.

De medewerker die ziek thuis zit ontvangt weliswaar het salaris doorbetaald (het eerste jaar vaak 100%), maar zal de nodige druk ervaren om weer terug te keren. Niemand zit gezellig ziek thuis.

Een werkgever kan invloed uitoefenen op het welzijn van medewerkers en op die manier een win-win situatie creëren.
Een paar mogelijkheden noem ik hieronder graag op:

  • Creëer een open cultuur en wees geïnteresseerd in je medewerkers;
  • Laat medewerkers (indien mogelijk) flexibel werken. Zorg voor een goede thuiswerkplek;
  • Start met een fietsplan;
  • Organiseer teamuitjes of een kantoorborrel;
  • Geef voldoende complimenten en zorg voor opbouwende feedback.

Dit zijn zomaar wat voorbeelden, de lijst is uiteraard langer en per organisatie verschillend. Vaak weten werkgevers niet hoeveel invloed ze hebben op het welzijn van de medewerkers.

Niet alle vormen van ziekte zijn te voorkomen, maar er zijn dus wel manier waarop het ziekteverzuim te verminderen is.

Anton Lintel RMiA |  Senior Accountmanager
Aon Risk Solutions  |  Professional Services