NewGround Law: eigenzinnig nichekantoor opererend in de top van het Nederlandse Vastgoed

NewGround Law aan de Amsterdamse Zuidas viert dit jaar haar eerste lustrum en heeft in de afgelopen vijf jaar de ambitie van de oprichters waargemaakt: het kantoor opereert in de absolute, juridische top van de Nederlandse vastgoed wereld. Volgens Cynthia de Witt Wijnen, partner en één van de oprichters, is NewGround Law snel volwassen geworden maar heeft het kantoor ook het frisse, vernieuwende en ietwat rebelse karakter behouden: “Binnen de transactiepraktijk richten wij ons op omvangrijke, complexe vastgoedprojecten voor veelal internationale en grote Nederlandse cliënten. De transacties worden door een multidisciplinair team met hooggespecialiseerde kennis persoonlijk begeleid. De lijnen zijn kort en we kunnen aantrekkelijke concurrerende tarieven bieden in vergelijking met de grote kantoren. Het is naast onze specialistische expertise de menselijk maat die ons zo aantrekkelijk maakt voor cliënten. Daar staan we ook pal voor.”

In het veld wordt De Witt Wijnen aangeprezen als een zeer betrokken en stevige onderhandelaar met een scherp oog voor de commerciële belangen van haar cliënten. Haar enorme kennis en ervaring en het keiharde werken, hebben haar naam en faam gebracht. De Witt Wijnen wordt bij Chambers and Partners ruim 10 jaar genoteerd in de sectie ‘Real Estate: Leading notaries in Europe’. De Witt Wijnen: “Vastgoed is nog steeds een overwegend mannenbolwerk, maar daar komt langzaam verandering in. En toch, als je als vrouw belangrijke deals op je naam hebt staan, dwingt dat meer respect af. Het track record blijft natuurlijk belangrijk voor zowel mannen als vrouwen”. De Witt Wijnen en haar team sloten eind 2022 de grootste vastgoedtransactie in Nederland van dat jaar met een sale-and-leaseback overeenkomst voor het internationale hoofdkantoor van Booking in Amsterdam.

 NewGround Law heeft ondanks de concurrentie op de arbeidsmarkt geen probleem met het aantrekken van jong talent. “We zijn als vernieuwend nichekantoor dat interessante cliënten bijstaat op het brede domein van het vastgoedrecht zeer zeker bekend bij studenten. Ook zijn enkele van onze thema’s zoals duurzaamheid, energietransitie en milieu populair onder de jongere generatie. Daarnaast vinden wij een goede work-life balans belangrijk. De jongere garde krijgt bij ons snel verantwoordelijkheid, we bieden ruimte voor ondernemerschap en een mooi carrière perspectief maar we hechten vooral ook aan een goede onderlinge samenwerking in een veilige en stimulerende omgeving.” 

De drie oprichters van NewGround Law zijn afkomstig van grote (internationale) kantoren en kennen de werkcultuur, de grote deals, de kostenstructuren en de hoge druk. De Witt Wijnen: “Natuurlijk hebben grote kantoren voordelen zoals naamsbekendheid en hoog aanzien. Maar wij als oprichters hadden het gevoel dat we als vastgoedadvocaten binnen een groot kantoor ons ondernemerschap, onze creativiteit en vooral ook onze vrijheid niet ten volle konden benutten of zelfs aan het verliezen waren. Ik moet tijdens transacties op het scherpst van de snede kunnen onderhandelen. Alle juridische en fiscale aspecten moeten perfect begeleid worden en er zijn altijd zaken die voor onvoorziene vertraging of onenigheid kunnen leiden. Elke transactie is uniek, het is maatwerk en het is zaak om de flow te bewaken, doorgaan, goed te luisteren en natuurlijk topkwaliteit leveren. Succesvol deals sluiten is fantastisch, de ontlading en de voldoening zijn groot, maar het vertrouwen en de onderlinge steun van het team is goud waard.”

“Geen van de oprichters heeft eraan getwijfeld dat belangrijke cliënten niet mee zouden gaan”, aldus De Witt Wijnen. De persoonlijke relatie tussen cliënt en advocaat of notaris wordt getekend door de manier van werken, de persoonlijke contactmomenten, het wederzijdse respect en vertrouwen. Dat laat niemand graag los en dan speelt de grootte van het kantoor niet echt mee. Daarnaast, onze propositie klopt en we maken waar wat we zeggen en waar we voor staan.”

De Witt Wijnen ziet de toekomst van het kantoor met veel vertrouwen tegemoet: “Er staan uitdagende projecten op de rol, grote gebiedsontwikkelingen, zonne- en windparken, transformaties van bestaande gebouwen en grote nieuwbouwprojecten. Het investeringsklimaat is onrustig en tegelijkertijd uitdagend en vol kansen. We bouwen ons cliëntenbestand uit, we versterken de teams, het netwerk, de samenwerkingsverbanden en ook onze kernwaarden die leidend zijn in onze manier van samenwerken: onze grondhouding is dat de mens centraal staat, dat de onderlinge verbindingen sterk en betrouwbaar zijn en we streven naar blijvende intrinsieke motivatie van het team. Het is mensenwerk. We volgen ieder jaar met hele kantoor een sessie van de School of Life. Een mooi moment om te reflecteren over hoe we het doen, wat beter kan en wat bijgesteld moet worden. Zo blijven we én groeien we verder naar dat gelukkig makende en succesvolle kantoor dat ons vijf jaar geleden voor ogen stond. We vieren met overtuiging en met veel energie ons vijfjarige bestaan!”

CYNTHIA DE WITT WIJNEN
NEWGROUND LAW

DOOR GERARD TANJA
VENTURIS