Marieke Plaisier AON

Bestuurdersaansprakelijkheid en de “S” van ESG

De Environmental, Social en Governance principles (ESG) zijn inmiddels een bekend begrip. De “S” is belangrijk voor de HR aspecten van jouw kantoor. Waarom? Als je al niet de intrinsieke motivatie hebt om de sociale kant van jouw kantoor te managen, doe er dan wat mee omdat  het aantal en de omvang van claims op dit gebied toeneemt. Die worden ingediend door medewerkers/stagiaires en support staff, maar ook door de ene partner tegen de andere partner.

Wie betaalt vervolgens de rekening als het mis gaat? Dat is het kantoor, en steeds vaker worden bestuurders aangesproken wegens de afwezigheid van beleid of falend beleid.

Daar komt bij, dat werknemers het er in toenemende mate niet meer bij laten zitten als het bestuur onvoldoende aktie neemt tegen grensoverschrijdend gedrag. Er is een trend gezet, steeds méér werknemers, aangemoedigd door anderen die hen vóór zijn gegaan, trekken de stoute schoenen aan en dienen een klacht of claim in.

De aandacht voor klanten en claims zijn in de bestuurskamers beland. De reputatie staat op het spel en claims kosten handenvol geld.

Aon ziet daardoor een toenemende wens om hogere dekkingen in te kopen om bestuurdersaansprakelijkheid te dekken.

De risico’s van ESG voor bestuurders op een rijtje:

  • Als onderdeel van de supply chain van de professionele cliënten, stellen cliënten steeds verdergaande eisen aan hun advocatenkantoren, ook op het gebied van ESG. Wat nou als jouw cliënt in de problemen komt omdat jouw kantoor niet (meer) voldoet aan de eisen van je cliënten en jouw kantoor aanspreekt?
  • Welke claims hangen jou als bestuurder boven het hoofd als je onvoldoende maatregelen neemt om mensen binnen kantoor te beschermen?

Wij helpen bestuurders van advocatenkantoren graag om aan de hand van het kantoorprofiel en commerciële profiel de goede afwegingen te maken.

Vragen

Vragen over dit product, bel Marielle van de Weijenberg  op 0613416888 of mail naar marielle.van.de.weijenberg@aon.nl.

_______________________

Aon Professional Services is dé aanbieder van risicomanagement-oplossingen voor de advocatuur, het notariaat en de accountancy. Met een team van 27 mensen bedienen wij al 35 jaar dagelijks meer dan 80% van alle Nederlandse advocaten.