1 + 1 = 3

Op één hand te tellen: advocatenkantoren in Nederland die zich toeleggen op fusies en overnames (M&A) én mededinging (Competition). Boetiekkantoor TREBLE beheerst deze combinatie als geen ander. De vier ervaren advocaten van dit kantoor zijn – soms zelfs letterlijk – dag en nacht betrokken bij transacties waarin mededingingsrechtelijke aspecten een belangrijke rol spelen. Nieuwe ontwikkelingen maken de meerwaarde van deze gecombineerde focus alleen maar groter.

TREBLE bestaat inmiddels ruim vijf jaar. Jaarlijks begeleidt het kantoor zo’n 35 transacties in het mid-market segment met een omvang tussen de 5 en 50 miljoen euro. De aandacht voor het mededingingsrecht neemt toe. Juist ook in dit segment, omdat het toezicht op deze transacties behoorlijk is uitgebreid.

Toezicht uitgebreid

Tot voor kort was dat toezicht beperkt tot transacties die door hun omvang moeten worden gemeld bij de ACM of de Europese Commissie. Deze meldingen neemt Natascha Linssen, gespecialiseerd Competition advocaat voor haar rekening. ‘Maar inmiddels zijn er allerlei overnametoetsen bijgekomen. Je kunt je bedrijf echt niet meer zomaar aan een willekeurige koper verkopen. Zeker niet omdat het risico bestaat op boetes of zelfs op het achteraf moeten terugdraaien van een transactie’ vertelt Linssen.

Linssen beschrijft daarbij het woud aan nieuwe regelingen, zoals de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames. Daardoor moeten transacties in vitale sectoren, sensitieve technologie en bedrijfscampussen vooraf worden gemeld. Ook de Foreign Subsidies Regulation is ingegeven door de mondiaal roerige tijden en schrijft een meldingsplicht voor. Specifiek voor transacties die mogelijk worden gemaakt door financiële ondersteuning van een niet-EU overheid.

‘Geen makkelijke materie’ concludeert Linssen ook zelf. ‘En dan heb ik het nog niet eens gehad over de zogenaamde ‘killer acquisition’. Dat is een transactie waarbij de target weliswaar nog maar beperkt van omvang is, maar die vanwege zijn innovatieve producten toch onder het vergrootglas van de toezichthouder ligt. En vergeet ook niet transacties waarbij de zogenaamde ‘Towercast’ uitspraak een rol speelt. Dat zijn niet-meldingsplichtige transacties die door de dominante positie van de koper onder vuur liggen.’

Dealzekerheid

‘De tijden zijn veranderd’ vertelt Freek Haerkens, één van de M&A-advocaten van TREBLE. ‘Het is dus een must om in een vroeg stadium niet alleen te kijken of je beoogde koper de beste condities biedt, maar ook of de transactie en/of die koper moet worden getoetst. Want bij de koper die weliswaar een mooie prijs biedt, blijkt de dealzekerheid soms een stuk kleiner dan bij een andere koper’. En die dealzekerheid is voor veel verkopers een belangrijk aandachtspunt, ziet Haerkens in de praktijk. ‘Daarom is TREBLE daar altijd alert op.’

Het belang van ervaring op het kruisvlak van M&A en Competition neemt toe. Waarbij het echt helpt als de M&A en Competition advocaten beiden vroeg betrokken zijn en elkaars taal spreken. En het niet moeilijker maken dan het is. ‘En als ze dan ook nog op één kantoor zitten, zoals bij ons, is dat natuurlijk helemaal praktisch. Eén plus één is bij ons echt drie. En dat is nog een verklaring voor onze naam TREBLE’ sluit Linssen met een knipoog af.

NATASCHA LINSSEN
TREBLE